středa 30. července 2014

Expedice Himalaya: Stavebnice modelu Libelle - co je obsahem stavebnice

V posledním příspěvku o výběru modelu pro naši expedici do Hinalájí jsem Vám prozradil, že jsem zvolil model Libelle od firmy Dream Flight. O této skutečnosti jsem se zmínil také na diskuzním fóru RCMania. Kolegové modeláři se mnou diskutovali o vhodnosti a dalších možnostech. Musím přiznat, že jejich připomínky a rady nebyly vůbec liché. Bohužel jejich volba jako je více modelů, větší modely jsou pro mě v tuto chvíli trochu nereálné a to hlavně vzhledem k mé obavě z transportu. Co naplat, jedná se o mou první takovou expedici, kdy bych si rád odzkoušel možnosti cestování s modelem. Kdo ví, třebas za pár let vyrazíme do Himalájí s nějakou kompozitovou leštěnkou.

Nyní se tedy vraťme k tomu, co predikuje název tohoto příspěvku. Jako první zde uvádím krátké video, které vás seznámí se stavebnicí a v příspěvku níže uvádím více detailů a detailních fotografií.


Když jsem se rozhodl, jaký model bych s sebou chtěl vzít, uvažoval jsem, kde si jej objednám. Webové stránky Dream Flight již znám velice dobře, ale trochu mě odrazovalo řešení celnice (DPH). Na stránkách Dream Flight jsem našel odkaz na německý e-shop, který funguje také jako zastoupení Dream Flight. Konkrétně se jedná od o e-shop HEMPEL Modelflugwelt. Tam jsem model objednal a během 2-3 dnů jsem měl krabici na stole. Tady musím poděkovat mé drahé ženě, že byla zrovna doma a vše ochotně vyzvedla a nadšeně mi hned volala, že už mám to letadlo doma.



Model Libelle je malý, jeho rozpětí je pouhých 1200 mm a tak i krabice nemá žádné závratné rozměry. Krabice sama o sobě je dost bytelná a tak byla zajištěna pouze pomocí hnědých balících lepících pásek a jak je vidět, tak cestu z Německa přežila bez větších úhon. Měl jsem malinko strach, jelikož v Německu balík převážela DHL (to je super), ale u nás si zásilku převzala Česká pošta a tak stav balíku je vždy velikým překvapením. Neodolal jsem a krabici otevřel.


Budu se asi opakovat, ale uvnitř krabice toho příliš nenajdeme. Je tam půlené křídlo, trup, ocasní plochy, táhla, bižuterie a návod. Nic víc, nic "míň". Všechny díly jsou dobře zabaleny a tak při rychlé kontrole konstatuji, vše bez chybičky.


Trup Libelle je již zkompletován. Gondolka vč. ocasní trubky z uhlíku a kozlíku pro výškovku (z plastu).


Gondolka je vyrobena z EPO vstřikovaného do formy a její spodní část je potažena plastem, který ji zpevní a zároveň i mechanicky ochrání.


Kabinka je odnimatelná a je také z EPO.


Na gondolce jsou již instalovány plastové matky pro uchycení křídla.


Kabinka, přesněji kryt kabinky (chcete-li) je uchycen pomocí dvou magnetů a manipulace s ní je velice snadná, ale zároveň velice dobře drží.




Trup se po prohlídce jeví v pořádku, vše sedí tak jak má.


Křídla a ocasní plochy jsou zabaleny v bublinkové fólii.


  Křídla jsou hladká s již vyříznutým křidélkem. Jsou vyrobena z materiálu EPO.


Spodní strana obsahuje prolisy na umístění nano serva, konkrétně Hitec HS-35HD a také drážku pro vedení kabeláže od serva do trupu.



Křídlo již obsahuje uhlíkovou výztuhu.


Na konci obou půlek křídla je již příprava na umístění házecího kolíku. Vy si jen vyberete správnou variantu vzhledem k tomu, zda jste praváci, či leváci.


Samotné ocasní plochy jsou také připraveny k rychlé montáži. VOP má již vlepenu výztuhu a také posílen otvor, přes který se VOP přichytí ke kozlíku za pomoci dodaného šroubu. Tak jako křídla i VOP je vyrobena z EPO.



SOP také obsahuje výztuhu a prolis na přesné přilepení k ocasní trubce. Materiálem je EPO.



Nyní se dostáváme k samotné bižuterii, která je potřebná k sestavení modelu. Na fotografiích níže jsou vidět uhlíková táhla k VOP a SOP.


Táhla k VOP a SOP jsou zakončena Z ohybem.


Zbývající drobná bižuterie obsahuje uhlíková táhla ke křidélkům, také zakončené Z ohybem. Dále díly, které vyztuží spojení obou polovin křídla. tyto díly také zajistí správné vzepětí a křídla a také vyztuží místa, kudy procházejí šrouby, kterými se křídlo přichytí k trupu. V sáčku jsou pak plastové vidličky a páky na ovládané plochy. V neposlední řadě nalezneme v drobné bižuterii samotné šrouby a házecí kolík.



Poslední věcí a tím nechci říci že nedůležitou je návod, který je v angličtině s návodnými obrázky, popisujícími stavbu. Dále obsahuje také informace o elektroinstalaci, nastavení a zalétnutí modelu.  




Tímto jsme se dostali na konec tohoto příspěvku, který popisuje obsah stavebnice Libelle. Cena modelu není nejnižší. V Německu jsem za ni zaplatil 129 Euro, což se pomalu blíží ceně levných F3K. Nicméně jsem tuto stavebnici zvolil právě kvůli velikosti a materiálu, který jak očekávám bude snadné opravit, pokud dojde k nějaké nehodě.

4 komentáře:

  1. Pavle,
    Je to moc pěkné představení stavebnice. Jednu poznámku si ale nemůžu odpustit. Není to vyrobeno z EPP. Ve skutečnosti se jedná o EPO, jak uvádí i výrobce na svém webu "Precision-molded EPO foam and composite parts ensure easy assembly and best performance".

    Žádné EPP vstřikované do formy neexistuje. Je to nesmysl, který začal šířit jeden český distributor a bohužel se to v ČR ujalo.
    Možná to někomu přijde jako nepodstatný rozdíl, ale EPO a EPP jsou velmi rozdílné materiály, mají jiné složení i mechanické a chemické vlastnosti.

    Tak to jen pro pořádek :)

    Mr. Kompozit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čau Mišáku, díky za upozornění, chybu jsem v textu opravil, bohužel v tom videu už to nejde. Ale moc díky za upozornění.

      Vymazat
  2. Vypadá to moc pěkně. Taky přemýšlím nad takovým nějakým modelem. Kdysi jsem skládal a létal, pak přišel podnikatelský úvěr, začátek kariéry a koníčky šly samozřejmě stranou. :-) No a teď, když je ta situace tak nějak ustálená, tak si říkám, že bych se k tomu moc rád klidně vrátil. :-)

    OdpovědětVymazat